منتجع أنانتارا ڤيلامورا ألغارڤي يحطّ رحاله في البرتغال حاملاً معه الفخامة الأصيلة إلى أوروبا



منتجع أنانتارا ڤيلامورا ألغارڤي يحطّ رحاله في البرتغال
حاملاً معه الفخامة الأصيلة إلى أوروبا

6   يسرّ فنادق ومنتجعات أنانتارا الإعلان عن افتتاح منتجع أنانتارا ڤيلامورا ألغارڤي، مشروعها الأول في أوروبا، لتحمل العلامة فخامتها الأصيلة إلى ساحل ألغارڤي الخلّاب جنوب البرتغال. يستكنّ المنتجع بين أشجار البرتقال والمستنقعات المتموّجة، حيث يحيي فلسفة أنانتارا المتمثّلة في تشكيل صلة وصل بين المسافر العصري وبين الوجهات المميّزة، كما يضمن اقتران الضيافة التايلاندية التي تشتهر بها العلامة بالأجواء والنكهات المحلية

يبعد منتجع أنانتارا ڤيلامورا 15 دقيقة فقط عن مطار فارو الدولي، بالقرب من بحر ألغارڤي ومراسيها وشواطئها، ويتغنّى بأجمل المناظر لملعب "أوسيانيكو" للجولف من تصميم آرنولد بالمر









يكتنف المنتجع 280 غرفة ضيوف مرمّمة حديثاً، تتباهى بلمسات ناعمة تعكس الأخشاب والألياف الطبيعية في المنطقة، فتؤمّن فسحات أنيقة ومريحة للاستجمام والتنعّم بمناظر ولا أروع للحدائق الغنّاء وأحواض السباحة والممرات المتميّزة في ملعب الجولف. تعاون أنانتارا ڤيلامورا مع حرفيين محليين في إطار مشروع "تقنيات الأجداد" TASA، وتتوزّع بعض القطع المميّزة من هذا التعاون على 17 جناحاً في أنانتارا، حيث يستطيع الضيوف التنعّم بحقائب حوض السباحة المحبوكة باليد، وقواعد الأكواب المصنوعة من الفلّين المستقدم محلياً، وأطباق الفاكهة المصمّمة من سيراميك ألغارڤي الشهير. كما تشمل وسائل الراحة الأخرى في الغرفة مخزناً لمشروب العنب داخل الغرفة، وقائمة وسائد وخدمة مساعد النزلاء الشخصي عند الطلب حرصاً على تلبية كافة احتياجات الضيوف. يحظى ضيوف الأجنحة أيضاً بحقّ الدخول الحصري إلى حوض السباحة الداخلي والساونا في سبا أنانتارا المطلّ على الحدائق الغنّاء. يشمل الجناح الرئاسي المرموق شرفة فسيحة تضمّ ركناً خاصاً لتناول الطعام، وجاكوزي جديداً وسطحاً للتشمّس للاستمتاع بأجمل الأمسيات مع الأصدقاء

ولأنّ أنانتارا حريصة على تسلية الصغار، تعاونت مع شركة "وورلد وايد كيدز" المختصة في رعاية الأطفال في الفنادق والمنتجعات، كي تكون العطلات تجربة هادئة فعلاً لأولياء الأمور ومسلّية للصغار، تبقى محفورة في ذاكرتهم طوال العمر. ستكون حضانة "المغامرين" الجديدة ونادي المغامرين الصغار، الذي يفتح أبوابه في منتصف شهر مايو، مجهّزين بالكامل بكل ما يلزم الصغار من مرح وتسلية، من فنون وصفوف لتعلّم الطهي وسينما في الهواء الطلق ومغامرات سفاري وأكثر، وذلك في نادٍ خاص تحت رعاية طاقم مدرّب جيداً، يتيح للأهل التنعّم ببعض الوقت الهادئ لأنفسهم. ويتسنّى للشباب إنشاء صداقات جديدة وقضاء أحلى الأوقات في نادي "ذا هوب"، والمشاركة في دورات تعلّم الجولف وأكاديمية الرقص

ففي منتجع يوفّق بين عناصر الفخامة المحلية والذوق العالمي، يؤمّن سبا أنانتارا المرمّم حديثاً باقة واسعة من العلاجات تشمل المسّاج التايلاندي التقليدي الشهير في غرف خاصة، وعلاجات أيوفيردا التي تعود إلى قرون من الزمن، وعلاجات أخرى تستعين بالمكوّنات المحلية مثل الحامض والتين وبودرة اللوز من ألغارڤي. تستمرّ رحلة الشفاء مع برنامج العافية الذي يشمل حصص يوغا و"تاي تشي". كما يسهل على الضيوف الحفاظ على مستوى لياقتهم البدنية بفضل النادي الرياضي الذي يستقبل الزوار على مدار الساعة ويضمّ مدرّبين شخصيين وملاعب تنس

تعاونت أنانتارا مع فرق الحرفيين المحليين في إطار مشروع TASA من أجل تصميم المنتجات المميّزة في أنحاء المنتجع، لاستعراض الأجواء النابضة بالحياة التي تعمّ المنطقة، والمساهمة في استدامة التجارة واليد العاملة في القطاع. بإمكان الضيوف المشاركة في ورش العمل الحرفية والشراء مباشرة من المتجر داخل المنتجع.
يُعدّ التميّز في الطهي من أشهر معالم الثقافة البرتغالية، لذا سخّر الطاهي التنفيذي برونو ڤييغاس إلمامه الواسع بتقاليد الطهي المحلية، وأظهر شغفه بعالم الطهي في الاستراحات والمطاعم الستّة في أنحاء منتجع أنانتارا ڤيلامورا. يقدّم مطعم "إيمو" فكرة جديدة تتمحور حول مشروب العنب، حيث أعدّ برونو وخبير مشروب العنب في المنتجع أنطونيو لوبس، قائمة متقنة تعكس تراث صناعة هذا المشروب في المنطقة. وقد ركّز الثنائي على أنواع العنب البرتغالية والمنتجات المحلية، فبرعا في تنسيق الأطباق مثل سمك موسى المحضّر في الفرن، ولحم خاصرة سمك القدّ المالح، ولحم باتا نيغرا، مع تشكيلة تضمّ أكثر من 300 نوع مشروب عنب من المنطقة، كي يتذوّق الضيوف النكهات الأصيلة

أمّا مطعم "ريا" الجديد، فيشرّع أبوابه في الأول من مايو، ويستقبل الضيوف على الغداء حيث يقدّم الأسماك وثمار البحر الطازجة، من وحي مطاعم ثمار البحر التقليدية الممتدّة حول بحيرة "ريا فورموزا" المنعزلة التي تقع على مرمى حجر من المنتجع. ومن بين ثمار البحر الطازجة المتوفرة في المطعم نذكر جمبري كوارتيرا، وبرنقيل الإوز وسمك موسى البري، فيما تقدّم استراحة "رو" السيفيتشي والكارباتشيو من ألغارڤي. تترافق ثمار البحر الطازجة مع مشروب العنب الأبيض والروزيه لتكتمل تجربة الضيوف في الهواء الطلق. يختبر الضيوف الجالسون بالقرب من حوض السباحة هذه التجربة من دون مغادرة كرسيّ التشمّس، إذ يتنقّل النُدُل بينهم مع سلال مصنوعة من القشّ المحلي تحتوي على صيد اليوم، ويحضّرون الأطباق بحسب ذوق الضيوف

يصون مطعم "ڤيكتوريا" تراث الفندق الذي كان يحمل اسم "تيڤولي ڤيكتوريا"، فيستقبل الضيوف طوال اليوم ويحافظ على الأجواء الأنيسة، حيث تجتمع الثقافات والأذواق تحت سقف واحد يقدّم أطباقاً من القائمة أو موائد بوفيه تزخر بما لذّ وطاب من المأكولات. وتسلّط محطات الطهي الحي الضوء على وصفات الطهاة في المنتجع، فيما يحضّرون الأطباق التي تشتهر بها قُراهم بكل محبة وعناية، إلى جانب الأطايب التايلاندية، التي تجسّد جذور أنانتارا. لا يكتفي مطعم "ڤيكتوريا" بتزويد الضيوف بخيارات واسعة من الأطباق الشهية كاللوز والتين والبيض المحضّر على الطريقة التقليدية والأجبان المحلية، بل يقدّم أيضاً على الفطور عصير برتقال ألغارڤي الشهير، الذي يُعصر كل صباح في عربة خاصة، كتلك التي نراها على المسارات والطرقات في المدن والقرى المحيطة بالمنتجع

نصل إلى استراحة "بالمز" بجوار حوض السباحة التي تضمّ مأكولات كلاسيكية مثل تونة "بيري بيري" والترتر، والسردين والوجبات الخفيفة، فيما يتذوّق الضيوف في استراحة حوض السباحة الحصرية بالكبار "كاسكيدز" الأطباق المفضّلة من قائمة "ريا" الجديدة، ومشروب سانغريا مع برتقال ألغارڤي. تبقى استراحة ولاونج أنانتارا المرتع المثالي للقاءات وتشارك القصص مع المسافرين الآخرين، وهي الأنسب لتناول المشروب والمقبّلات البرتغالية قبل العشاء أو بعده. تستضيف الاستراحة كذلك حفل موسيقى الفادو التقليدية كل مساء عند غروب الشمس. تملأ النغمات المعبّرة والفائضة بالأحاسيس أرجاء ردهة الاستقبال بالموسيقى البرتغالية المحلية، التي تعيد إلى الذاكرة أيام الماضي الغابر

وتنفرد أنانتارا بمفاهيم طهي مميّزة تؤمّن تجارب من العمر لضيوفها. يأوي المنتجع إحدى تشكيلات مشروب العنب البرتغالي الأكثر تنوّعاً في ألغارڤي، ويستضيف خبير مشروب العنب أنطونيو لوبس، الذي اختير أفضل ساقي مشروب عنب في البرتغال عام 2014، جلسات لتذوّق مشروب العنب، تشمل زيارة خاصة إلى مزرعة عنب محلية. يتسنّى أيضاً للضيوف الاستمتاع بخبرات لوبس خلال تجربة "داينينج باي ديزاين" التي تقدّم باقة من أشهى الأطباق وسط أجواء أشبه بالفردوس، فيما يحرص الشيف الخاص ومساعد النزلاء الشخصي على توفير أجمل اللحظات الرومنسية. أمّا عشّاق المغامرة، فأمامهم فرصة تعلّم سرّ تحضير الأطباق البرتغالية الطازجة واللذيذة في صفّ "سبايس سبونز" لتعلّم الطهي، الذي يبدأ بزيارة إلى سوق "لولي" المجاورة للمأكولات الطازجة، وينتهي بصفّ تفاعلي لتعلّم الطهي في مطبخ مفتوح تحت إشراف الشيف

يشمل فريق أنانتارا ڤيلامورا خبيراً في مجال الجولف، بما يليق بموقع المنتجع المطل على ملعب "أوسيانيكو" للجولف، لضمان أروع العطلات لممارسة رياضة الجولف، وتلبية احتياجات جميع اللاعبين، أياً كانت المشاكل التي يعانون منها

كما يستطيع الضيوف اكتشاف خبايا ألغارڤي عبر طيف واسع من النشاطات ورحلات الاستكشاف برفقة دليل سياحي، تشمل جولة لتذوّق مشروب العنب حول بحيرة "ريا فورموزا" وتناول صدف المحار وثمار البحر الطازجة من سوق السمك المحلية؛ أو اللجوء إلى الريف برفقة دليل سياحي محلي يحوّل نهاركَ إلى مغامرة تاريخية عبر القرى المحلية والمدن المحيطة بالمنطقة، للتعرّف إلى منشأ الكنوز الزراعية المحلية وتاريخها، كاللوز والتين والبرتقال والزيتون

يوفر المنتجع مواقع مذهلة لتنظيم كافة أنواع الفعاليات - من حفلات كبار الشخصيات وحفلات الزفاف إلى حفلات إطلاق المنتجات والمؤتمرات الكبيرة. ويتّسع مركز المؤتمرات القائم بذاته لما يصل إلى 800 شخص في غرفه الثمانية متعددة الاستعمالات لعقد الاجتماعات والتي يسمح معظمها بدخول الضوء الطبيعي، كما توفر مدخلاً مباشراً للمندوبين والمركبات، فضلاً عن موقف السيارات الخاص بالفندق

وفي هذا الإطار، قال ديليب رجاكارير، الرئيس التنفيذي لمجموعة فنادق ماينور، وهي الشركة الأم التي تنضوي علامة أنانتارا تحت رايتها: "يسرّنا أن نحمل علامة أنانتارا الفاخرة إلى البرتغال، وبذلك نُطلق العلامة في قارة جديدة. أصبحت أنانتارا متواجدة الآن في آسيا والشرق الأوسط وأفريقيا وأوروبا، ولن نكتفِ بذلك بل سنواصل توسيع انتشار العلامة أكثر فأكثر، في هذه المناطق وغيرها. نرى فرصاً كبيرة لأنانتارا في هذه السوق الأوروبية الرئيسية، وأنا على يقين بأنّ هذا المشروع سيرسّخ نفسه من بين المنتجعات الرائدة في البلاد"

علاوة على المزايا التي يتمتّع بها منتجع أنانتارا ڤيلامورا ألغارڤي، يكمن سرّ جاذبيته أيضاً في فرصة استكشاف خبايا ألغارڤي. تشتهر المنطقة الجنوبية في البرتغال بأنّها إحدى أشهر الوجهات في أوروبا لقضاء العطلات، إذ تكتنز ساحلاً من الشواطئ النقية وخلجاناً رملية ومنحدرات تخطف الأنفاس، وقرى متكلّسة لصيد الأسماك وقرى مجاورة للقلاع القديمة، وبساتين زيتون، ومصانع لمشروب العنب، وملاعب جولف. كما يتيح المنتجع الذي يُعتبر منبع سحر ألغارڤي، ملاذاً راقياً للضيوف، يتّسم بأجواء طبيعية حصرية وتجارب من العمر








Anantara Vilamoura Algarve Resort Launches in Portugal
Bringing Authentic Luxury to Europe

06 April 2017: Making its debut into Europe, Anantara Hotels, Resorts & Spas is pleased to announce the launch of Anantara Vilamoura Algarve Resort, bringing the brand’s authentic luxury to southern Portugal’s picturesque Algarve coast. Nestled amongst orange grove trees and undulating wetlands, the resort brings to life Anantara’s ethos of connecting modern travellers with authentic destinations and ensures the brand’s signature Thai hospitality is paired with indigenous style and flavour.

Just a 15-minute drive from Faro International Airport, Anantara Vilamoura is located close to the ocean, marinas and beaches of the Algarve and boasts stunning views of the Arnold Palmer- designed Oceânico Golf Course. 

All of the resort’s 280 newly upgraded guest rooms boast soft touches reflecting the natural woods and fibres of the region creating a chic and comforting place to relax and unwind overlooking views of picturesque gardens, swimming pools and the prestigious fairways of the golf course. Anantara Vilamoura has teamed up with local artisans from the TASA Project and some unique pieces can be found in the 17 Anantara Suites, with guests being able to appreciate the hand woven pool bags, locally sourced cork coasters and signature Algarvian ceramic fruit bowls. Further comforts include an in-room wine humidor, pillow menu and on-call butler service to attend to guests’ every need. Suite guests also have exclusive access to the indoor pool and sauna at the Anantara Spa, which looks out onto the rolling greens. The prestigious Presidential Suite offers an impressive terrace with a private dining area, a new Jacuzzi and a sundeck for enjoying balmy evenings with friends.






To make holidays a truly relaxing experience for parents and one that kids will remember forever, Anantara has partnered with World Wide Kids Company, the resort childcare specialist. The new Adventurers Crèche and the Adventurers Kids Club, which will open mid-May, will be fully equipped with everything for youngsters to have fun enjoying arts, cooking classes, open air cinema, adventure safaris and more, in a purpose-built club under the professional care of well trained staff, allowing parents to relish some quiet time alone. Teens will be able to make new friends and play it cool at The Hub, as well as take part in golf clinics and the dance academy.

At a resort where indulgence blends authentic indigenous elements and international flair, the newly renovated Anantara Spa offers a wide selection of therapies including the signature Traditional Thai Massage in dedicated rooms, centuries-old Ayurveda rituals, and treatments using locally-sourced ingredients such as Algarvian citrus fruits, figs and almond powder. Healing continues through the wellness programme with yoga and tai chi sessions on offer. Keeping active on holiday is made easy with access to the 24-hour gym with dedicated Personal Trainers and tennis courts.

Anantara has worked with the local artisans TASA teams to design and develop unique products throughout the resort, showcasing the vibrancy of the region, and contributing to a more sustainable trade and workforce in this industry. Guests will be able to take part in workshops and make their purchases directly at the on-property boutique.
Culinary excellence is at the heart of the Portuguese culture. Using his deep expertise in Portugal’s culinary traditions, Executive Chef Bruno Viegas has woven his passion throughout Anantara Vilamoura’s six bars and restaurants. A new wine oriented restaurant concept comes to life at EMO, where Bruno and the resort’s Wine Guru António Lopes have masterfully created a menu that reflects the terroir heritage of the region. Focusing on Portuguese grape varieties and local produce, the duo elegantly pair dishes such as Braised Turbot, Salt Cod Loins and Pata Negra Ham with a selection of over 300 accompanying wines from the region, allowing diners to truly savour the tastes of the country.

Opening on May 1st, the new lunchtime restaurant Ria will serve freshly caught fish and seafood emulating a traditional Marisqueira or seafood bistro commonly found along the secluded Ria Formosa lagoon, located a short distance away. The restaurant will showcase choice catches such as Quarteira Prawns, Goose Barnacles, and Wild Caught Turbot, with the Raw Bar serving ceviche and carpaccios from the Algarve. The fresh ocean produce will be paired with crisp white and rosé wines to round off guests’ alfresco dining experience. Poolside guests can enjoy this experience without having to leave their chaise longue as waiters will circulate the catch of the day within Algarvian wicker baskets and prepare them at the guests’ convenience.  

Preserving the heritage of the hotel’s previous incarnation as Tivoli Victoria, the all-day dining restaurant Victoria carries on the legacy as a warm meeting place, gathering cultures and tastes in one place for refined à la carte or lavish buffet style dining. Live food stations draw attention to recipes from in-house chefs as they lovingly prepare dishes from their home towns, served alongside the bold flavours of Thai cuisine, epitomising the origins of Anantara. As well as providing guests with a myriad of indigenous delicacies such as almonds, figs, traditional egg dishes and local cheeses, breakfast goers at Victoria will be able to savour the famed Algarvian Orange, which is freshly squeezed every morning from a cart, like that which is seen on paths and roads in towns and villages in the area surrounding the resort. 

Pool side dining at Palms Pool Bar comprises of classics such as Piri Piri tuna tartare, sardines and light bites, with guests at the adult pool bar Cascades being able to enjoy favourites from the new Ria menu and refreshingly delicious Champagne-based Sangria with Algarvian oranges. Ideal for a pre-dinner apéritif and Petiscos (Portuguese tapas) or a post dinner night cap, the Anantara Bar and Lounge is a place to congregate and share stories with other travellers. The lounge bar also sets the stage for the nightly sundown ceremony of traditional Fado music. The expressive and heartfelt strains fill the lobby with the sound of Portugal’s native tune, reminiscent of days gone by.
Anantara’s signature culinary concepts offer unique and engaging experiences. Presenting one of the most diverse Portuguese wine collections in the Algarve, resident Wine Guru António 

Lopes, who was voted Best Sommelier of Portugal in 2014, hosts tasting sessions which can include a private visit to a local vineyard. Guests can also experience the Wine Guru’s expertise when indulging in Dining by Design, which offers a choice of connoisseur menus coupled with idyllic settings, alongside the services of a personal chef and butler, ensuring a wonderfully romantic occasion. Travellers with a sense of adventure can learn how to create Portugal’s fresh and flavoursome dishes in a Spice Spoons cooking class which combines a visit to the nearby Loulé fresh food market with an interactive cooking class in an open theatre kitchen with the chef.

Befitting its location overlooking the championship Oceânico Golf Course, Anantara Vilamoura boasts a one-of-a-kind Golf Guru, ensuring golfing holidays are not only seamless, but perfectly tailored to each golfer´s needs, whatever their handicap.

Guests can discover the well-kept secrets of the Algarve with a myriad of activities and guided excursions, including a tasting tour of the ubiquitous Ria Formosa with oyster shucking and freshly prepared seafood from a local fisherman; or escape to the countryside with a local guru who transcends your afternoon into a historical adventure through the local villages and towns surrounding the area, uncovering the fascinating origins and history of agricultural treats such as almonds, figs, oranges and olives. 

The resort offers spectacular settings and venues for all types of events – from VIP dinners and weddings, to product launches and large scale conferences. The stand-alone Conference Centre has capacity for up to 800 people in its eight versatile meeting spaces, most with natural light, and offers direct access for both delegates and set up vehicles, as well as to the hotel car park. 

Dillip Rajakarier, CEO Minor Hotels, Anantara’s parent company, commented, “We are thrilled to bring our luxury Anantara brand to Portugal and with it launch the brand in a new continent. Anantara is now present in Asia, the Middle East, Africa and Europe and we will continue to grow the brand’s footprint further, both within and outside of these regions. We see great opportunity for Anantara in this key European market and I am confident that the property will establish itself as one of the leading resorts in the country.”

Anantara Vilamoura Algarve Resort’s unique signature appeals are matched by the distinct discovery of the Algarve. Famed as one of Europe’s most sought-after holiday destinations, this southernmost region of Portugal boasts a coastline of pristine beaches, sandy coves and breath-taking cliffs, whitewashed fishing villages and castle towns, olive groves, wineries and golf courses. A bastion of Algarve prestige, guests can take advantage of a sophisticated retreat that feels naturally exclusive, and offers unique destination experiences.


Comments